Kategorie
Rękawice jednorazowe
Jakie wybrać?
Poniżej zamieszczamy opis właściwości różnych rodzajów rękawic jednorazowych:
LATEKSOWE
- najbardziej znany rodzaj
- produkowane z naturalnego kauczuku (lateksu)
- uchodzą za najbardziej wytrzymałe
- rozciągliwe (elastyczne), dobrze dopasowują się do dłoni
- dostępne w wielu kolorach
- najlepsza ochrona przed drobnoustrojami
- dostępne w wersji pudrowanej lub bezpudrowej
- lateks ulega biodegradacji
- nie dla każdego - kauczuk może powodować reakcje alergiczne
- nie nadają się do czynności wymagających kontaktu z tłuszczami i smarami (tworzywo niszczy się pod wpływem tłuszczów i olejów mineralnych (parafiny, wazeliny), lateks ulega uszkodzeniu w zetknięciu z wieloma rozpuszczalnikami organicznymi (np. zmywaczami do paznokci, rozpuszczalnikami do farb i lakierów)
NITRYLOWE
- dla osób, które mają alergię na rękawice z lateksu
dla alergików
- wykonane z syntetycznego kauczuku akrylonitrylo-butadienowego (guma nitrylowa)
- delikatniejsze od lateksowych
- większa odporność na środki chemiczne oraz na przekłucia
- dostępne w wersji pudrowanej lub bezpudrowej
- nie są biodegradowalne
- bardziej odporne na działanie substancji tłustych niż lateksowe
- dostępne w wielu kolorach
WINYLOWE
- wykonane z PCV (bardzo wytrzymały materiał)
- winyl nie uczula, przyjazne dla skóry, PCV jest bardziej przyjazne dla skóry niż lateks
- mniej elastyczne od nitrylowych czy lateksowych (nie przylegają do dłoni tak ciasno)
- prawie się nie rozciągają, należy dobrać odpowiedni rozmiar
- mogą być bardziej podatne na rozdarcia podczas zakładania
- dobrze chronią przed środkami chemicznymi i płynami ustrojowymi
- gorzej od rękawic nitrylowych chronią przed bakteriami, wirusami i grzybami
- dostępne w wersji pudrowanej lub bezpudrowej
- bardziej odporne na substancje tłuszczowe niż lateks
rozpuszczają się pod wpływem rozpuszczalników (np. zmywacza do paznokci)
- przezroczyste i najczęściej bezbarwne
- nie są biodegradowalne
FOLIOWE
- zdecydowanie nie są przeznaczone do pracy w służbie zdrowia
- przeznaczone do pracy w gastronomii, kosmetyce
Pamiętajcie, aby dobrać odpowiedni rozmiar…
Za duże nie zapewnią komfortu i precyzji pracy oraz zwiększają ryzyko zakażenia.
Z kolei za małe uciskają, podrażniają dłonie oraz ścierają naskórek, dłonie bardziej się spocą.
Należy przestrzegać zasady, żeby jednorazowych rękawiczek używać TYLKO RAZ.
Należy ostrożnie zdejmować zużyte rękawiczki i wyrzucić je zaraz po użyciu.
Niezależnie od użycia rękawic, zawsze należy dokładnie umyć ręce.
Jest 1 produkt.
Aktywne filtry